5 glavnih napak športnikov, ki jih moraš nujno odpraviti
Čas branja: 4 min

5 glavnih napak športnikov, ki jih moraš nujno odpraviti

Čas branja: 4 min
Spoznaj, kako odpraviti ključne napake športnikov.
5 glavnih napak športnikov, ki jih moraš nujno odpraviti

Lahko si začetnik ali izkušen veteran, obstaja možnost, da delaš eno ali več sledečih napak.

  1. Imaš napačno miselnost
  2. Ne slediš načrtu treningov
  3. Ne skrbiš za svoje zdravje
  4. Zanemarjaš pravilno prehrano
  5. Ne opremiš se z znanjem

Če delaš kakšno od teh napak, bi bilo pametno, da jo čim prej odpraviš.

Pa si jih poglejmo bolj podrobno.

1. Imaš napačno miselnost

Pravilna miselnost je pomembna v vseh stvareh, in to še kako velja tudi za šport.

Zaradi napačne miselnosti lahko sprejemaš napačne odločitve in na dolgi rok škoduješ svojemu zdravju in športni zmogljivosti.

Toda kaj je pravilna miselnost, je težko in zelo subjektivno vprašanje.

Miselnost športnikaZa uspeh v športu potrebuješ pravo miselnost.

Po našem mnenju pravilna miselnost pomeni, da imaš jasno določene dolgoročne cilje, razumna pričakovanja in odprt um za sprejemanje nasvetov strokovnjakov in kolegov.

Če ti lahko damo en nasvet, je to, da glej na svojo športno pot kot maraton in ne šprint. Prepogosto se dogaja, in tudi sami smo to že večkrat zakrivili, da gremo preveč na polno, morda z namenom, da bi nadoknadili za daljše obdobje neaktivnosti. Ne počni tega.

Raje se osredotoči na konstanten napredek. Ni potrebno, da je vsak trening najboljši trening vseh časov. Poskrbi le, da slediš načrtu.

In ko smo že pri načrtu, pojdimo na napako številka dva.

2. Ne slediš načrtu treningov

Morda si že slišal rek, da je slab načrt boljši od nobenega načrta. Ko gre za trening, to gotovo drži.

Strukturiran načrt treningov, ki ima cilj izboljšati specifične vidike tvoje športne zmogljivosti, tudi če ni popoln, bo vedno obrodil več sadov od naključne vadbe, ko ti zapaše.

Ali želiš izboljšati svojo splošno zmogljivost ali morda povečati VO2 max, strukturiran načrt te bo hitreje pripeljal do cilja.

Sledi trening načrtuČe želiš napredovati, potrebuješ strukturiran trening načrt.

Strukturiran načrt ti tudi pomaga izboljšati miselnost, saj lahko slediš načrtu, ne da bi moral izgubljati čas z razmišljanjem, kaj bi moral ali če ne bi smel narediti.

Omogočil ti bo tudi, da meriš svoj napredek v določenem časovnem obdobju, kar ni le najbolj smiseln način za merjenje napredka, ampak bo lahko tudi povečal tvojo željo in motivacijo za trening.

In ko govorimo o načrtu treningov, ne pozabi na vaje za moč. Ojačati svoj core je zelo pomemben in pogosto spregledan vidik vadbe, ki te ščiti pred poškodbami in izboljša tvojo fizično zmogljivost v vseh športih.

Jasno pa je, da je tvoja fizična zmogljivost povezana tudi z zdravjem, kar nas vodi napake številka tri.

3. Ne skrbiš za svoje zdravje

Dan danes se zdi del vsakega športa, predvsem pa vzdržljivostnih športov, da se silimo do roba zmogljivosti. In čez, seveda.

Preizkušanje meja je super. Tako lahko postaneš boljša različica samega sebe in treniraš telo in um, da presežeta omejitve, ki si si jih morda lahko nekoč postavil.

Športne poškodbeŠportne poškodbe so del vsakega športa, zato je še bolj pomembno, da skrbiš za svoje telo.

Ampak naj te to ne zavede. Čeprav je preizkušanje meja zabavno, vzburljivo in zadovoljujoče, ne smeš nikoli pozabiti na svoje zdravje.

Vse preveč športnikov mora prenehati zaradi poškodb ali zdravstvenih težav. Nekaterih ni mogoče preprečiti, ampak veliko jih je.

Ko gre torej za zdravje, ne pozabi, da ima zdrav športnik tisoč ciljev, bolan ali poškodovan športnik pa le enega. Ceni svoje zdravje in mu dopusti, da ti služi na dolgi rok.

In če želiš skrbeti za zdravje, moraš najprej poskrbeti za močan imunski sistem, toda obvladovanje stresa in pravilna prehrana sta prav tako pomembna.

Najboljše prehransko dopolnilo za krepitev imunskega sistemaImmuno je edino prehransko dopolnilo, ki ga kot športnik potrebuješ za krepitev imunskega sistema.

S tem pa pridemo do napake številka štiri.

4. Zanemarjaš pravilno prehrano

Žalosti nas, ko vidimo športnike, predvsem mlade športnike, da ne skrbijo za pravilno prehrano.

Tvoje zdravje, športna zmogljivost in počutje bodo vsi trpeli, če ne boš poksrbel za prehrano. Lahko boš celo razvil kronična obolenja, kot je RED-S.

Moraš v ta namen uporabljati prehranska dopolnila?

Ja in ne.

Prehranska dopolnila ja ali ne?Za športnika so prehranska dopolnila skoraj nujna, če želiš pridobiti vsa potrebna hranila.

Seveda je povsem možno vsa hranila pridobiti z običajno hrano. Konec koncev so tudi prehranska dopolnila le hrana v drugi obliki.

A če govorimo o visokointenzivnostni vadbi in povečanih potrebah športnika, je tako nepraktično kot tudi malo verjetno, da boš lahko vse to opravil samo z običajno hrano.

Prav tako je brez dopolnil težko pridobiti vse ključne vitamine in minerale, kot so vitamin C, vitamin D in magnezij.

LoadedLoaded
4Endurance Pro

90 kapsul

Vitamini, minerali, adaptogeni

Cena s popustom€19,99
Vit+MinVit+Min
4Energy

90 kapsul

Celoten dnevni vnos

Cena s popustom€9,99
Multivitamini
Mutant

60 kapsul

Prilagojeni potrebam športnika

Redna cena€19,99 Cena s popustom€14,99
- 25%
immunoImmuno
4Endurance Pro

60 kapsul

Protivneten, podpora imunskega sistema

Cena s popustom€14,99

Končno obstajajo tudi hranila, kot so adaptogeni, ki jih s hrano ne moreš dobiti. Jih potrebuješ? Morda ne, toda prinašajo številne zelo koristne prednosti.

Ašvaganda 4Endurance ProAdaptogeni, kot je ašvaganda, imajo številno prednosti, med drugim blažijo stres in povečujejo VO2 max.

Odločitev je na koncu tvoja. A če se želiš odločiti, potrebuješ znanje. In s tem pridemo na našo zadnjo napako.

5. Ne opremiš se z znanjem

Količina znanja, ki nam je danes na voljo, je mnogo večja kot kadarkoli doslej v zgodovini človeštva. A vendarle mnogi športniki sprejemajo nevednost. Ne bodi eden od njih.

Kakršnokoli vprašanje imaš, morda o treningu, športni prehrani ali najboljšemu načinu, da svojega psa naučiš voziti kolo, medtem ko žonglira s tenis žogicami, boš našel informacije, ki ti bodo lahko pomagale doseči svoj cilj.

Prav hudo nam je, ko slišimo športnike govoriti, da je energijski gel slab, potem pa trdijo, da je sendvič s šunko boljši od kakršnegakoli prehranskega dopolnila. Tu ne gre za moralno debato o hrani proti dopolnilom. Gre za logiko in znanost.

Energijski gelDajte mu sendvič!

Nauči se, kako poiskati dejstva, kako videti pozitivne in negativne vidike vsakega vprašanja, nato pa sprejmi odločitev, ki je najboljša zate!

Naš cilj je od nekdaj bil, da se opremimo z znanjem, in da to znanje delimo s teboj. Na tem področju se trudimo in še vedno učimo, kako to znanje čim bolje posredovati.

In veš, kaj je pogosto največja ovira na poti do znanja? Omejen um. To pa nas ponese nazaj k prvi napaki na našem seznamu in krog se sklene.

Zaključek

Vsi delamo napake in to je običajno. Iz napak se učimo.

Ampak če delaš preveč napak, škodiš svojemu zdravju, počutju in športni zmogljivosti.

Če delaš napake iz našega seznama, ti priporočamo, da jih čim prej odpraviš, lahko tudi s pomočjo naših vsebin, ki jih ustvarjamo z namenom, da ti pomagamo na tvoji poti.

4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

24 x 60 ml

Naraven, ne potrebuje vode

Cena s popustom€24,00
4Energy Gel4Energy Gel
4Energy

60 ml

Naraven, ne potrebuje vode

Redna cena€2,00 Cena s popustom€1,00
- 50%
FusionFusion
4Endurance Pro

90 kapsul

Topilec maščob, poviša VO2 max

Cena s popustom€39,99
4Energy Bar Box4Energy Bar Box
4Energy

12 x 45 g

Lahka za želodec

Redna cena€15,99 Cena s popustom€12,00
- 25%