Greš na maraton? Pripravi se z načrtom tekaških treningov
Čas branja: 2 min

Greš na maraton? Pripravi se z načrtom tekaških treningov

Čas branja: 2 min
Do zastavljenega cilja te vodi Mitja Krevs
Greš na maraton? Pripravi se z načrtom tekaških treningov

Preteči maratonsko razdaljo ni mačji kašelj. Da uspešno premagaš 42,2 kilometra trase, se mora "poklopiti" precej stvari. A bolje kot si pripravljen, lažje nadziraš vsak element sestavljanke, ki na koncu prinese uspeh na maratonu. 

Prvi in najpomembnejši element je trening. Brez ustreznega treninga maratona ni mogoče preteči, saj bo telo odpovedalo pred prihodom v cilj. 

Drugi pomemben dejavnik je ustrezna prehrana, s katero poskrbiš, da ima telo na razpolago dovolj energije in je ustrezno hidrirano. Brez energije in tekočine maratona žal ni mogoče premagati. 

Na obeh področjih ti lahko in želimo pomagati. Ker smo sami močnejši na področju prehrane, smo za načrtovanje treningov k sodelovanju povabili enega najboljših slovenskih tekačev Mitjo Krevsa

Mitja KrevsMitja Krevs se lahko pohvali z naslovom državnega prvaka na maratonski razdalji. 

Kaj lahko pričakuješ od načrta treningov?

Načrt treningov zajema 48 treningov, razdeljenih v 12 tednov. Mitja Krevs je poskrbel, da se ustrezno stopnjujejo in te ustrezno pripravijo na maratonsko preizkušnjo. 

Trening načrt je narejen za vse športnike, ki se želijo ustrezno pripraviti na tekaški maraton. Trening načrt ne zahteva visokega nivoja začetne pripravljenosti, zahteva pa veliko predanost in zagnanost za trening.

Če se boš načrta treningov držal do potankosti, boš ustrezno pripravljen na maraton, ki ga boš lahko tudi uspešno dokončal. Rezultat bo na koncu odvisen od tebe, Mitja Krevs pa si je ob sestavljanju treningov zamislil končni čas 3 ure in 45 minut.

Ne pozabi na ustrezno prehrano

Na tekaških treningih moraš trenirati tudi svoj želodec in preizkušati ustrezne prehranske strategije. Na dan tekme moraš jasno vedeti, koliko energijskih gelov potrebuješ in koliko jih lahko zaužiješ vsako uro, da ti ne bodo povzročili prebavnih težav. 

Energija

Energijski geli so prva izbira tekačev za vnos energije, saj jih je preprosto nositi s seboj med tekom, hkrati pa jih je tudi najlažje zaužiti, še posebej če za uživanje ne potrebujejo vode, kot recimo 4Energy gel

V prvem delu maratona lahko za energijo uporabiš tudi energijsko ploščico, ki jo boš v nadaljevanju težje zaužil. Pomembno je, da energijska ploščica ni presuha, ti zagotavi dovolj energije in se na soncu ne stopi. Prav za tovrstne priložnosti je bila razvita energijska ploščica 4Energy Bar, ki izpolnjuje vse opisane zahteve.

Hidracija

Med tekom moraš poskrbeti tudi za ustrezno hidracijo. Na maratonu običajno s seboj ne nosiš plastenke, zato se je potrebno zanašati na okrepne postaje.

Ker na njih lahko dobiš napitke najrazličnejših proizvajalcev, ti priporočamo, da raje izbereš vodo in za energijo uporabiš energijski gel. Na ta način se izogneš morebitnim prebavnim težavam, ki bi ti jih prinesel s tvoje strani nepreizkušen energijski napitek. 

Regeneracija

Maraton predstavlja velik napor za telo, ki bo v cilju povsem izčrpano. Zato mu moraš čim prej po koncu teka zagotoviti vsa hranila za optimalno regeneracijo

Regeneracijski napitki, kot je Recovery Whey Formula, vsebujejo ogljikove hidrate za polnjenje energijskih zalog, beljakovine za obnovo poškodovanih mišic in elektrolite za ustrezno rehidracijo telesa.

Z regeneracijskim napitkom boš lahko z regeneracijo začel že nekaj minut po koncu teka. Telo se bo ustrezno obnovilo, ti pa naslednji dan ne boš povsem "podrt". 

4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

24 x 60 ml

Naraven, ne potrebuje vode

Cena s popustom€24,00
4Energy Bar Box4Energy Bar Box
4Energy

12 x 45 g

Lahka za želodec

Redna cena€15,99 Cena s popustom€12,00
- 25%
Iso DrinkIso Drink
4Energy

1500 g

Energija in hidracija

Redna cena€17,99 Cena s popustom€9,99
- 44%
Recovery Whey FormulaRecovery Whey Formula
4Energy

1500 g

Regeneracija po vadbi

Cena s popustom€29,99