4Endurance na Maratonu Franja
Čas branja: 6 min

4Endurance na Maratonu Franja z Borjo Jeličem

Čas branja: 6 min
Borja Jelič se je podal na Maraton Franja. Izvedi več o njegovi izkušnji na malo bolj sproščen način.
4Endurance na Maratonu Franja

Borja Jelič je stari znanec Maratona Franja, letos je na njem nastopil že petnajstič. Naša pričakovanja so bila seveda visoka, saj je Borja odlično natreniran kolesar, na Maratonu Franja pa je uporabljal naše izdelke!

To seveda pomeni, da je imel strog pogovor z našimi nutricionisti, ki so ga nežno prislili, da se dosledno drži načrta.

Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

16 x 75 g

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nduranz

1500 g

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

1500 g

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

1500 g

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%

Prehranski načrt pred Maratonom Franjo

Dva dni pred Maratonom Franjo

Vlaknine

Borja se je moral strogo izogibati vlakninam. Te namreč za presnovo potrebujejo veliko energije, kar pred dirko ni sprejemljivo. Kolesar namreč takrat hrani vsak atom moči.

Sladkor

Sladkor je v športni prehrani dobrodošel, saj predstavlja enega glavnih virov energije. Treba pa je biti pozoren na količino in obliko sladkorjev, ki jih uživaš.

Borja je v dneh pred dirko moral nadzirati predvsem obliko sladkorja, saj je moral izgubiti kilogram ali dva telesne teže. Napačna oblika ali prevelika količina sladkorja lahko nase veže več vode, ki po nepotrebnem ostane v telesu in oteži vožnjo v klanec. Saj poznaš zakone fizike, kajne?

Ogljikovi hidrati

Dva dni pred dirko je Borja začel tudi s polnjenjem glikogenskih zalog. Obroki so bili v večini sestavljeni iz ogljikovih hidratov, medtem ko so ostala hranila začela počasi izginjati iz jedilnika.

Stroga dieta pred maratonom Franja: izogibanje vlakninam, pazljivo s sladkorji, polnjenje glikogenskih zalog!

Na dan Maratona Franja

Čas pred Maratonom Franjo

Priprava na dirko se je začela že pred odhodom na štartno črto. Tako kot vsako leto je Borja doma zaužil vitamin C, vitamin B12 in dva grama L-karnitina ter se nato odpravil proti BTC Cityju, kjer je potekal štart Maratona Franja.

Na štart je prinesel sedem energijskih gelov in dve plastenki, v katerih je imel Nrgy Unit Drink 90. V zadnjih žepih dresa je skrival tudi pet kapsul Fusion, tri izmed katerih je zaužil že pred začetkom, dve pa shranil za primer težav med dirko.

Vitamini, aminokisline, predvsem pa obilo energije - to je recept za dober rezultat!

Ker je Borja moral na fotografijah izgledati zares lepo, je pred dirko kožo zaščitil s sončno kremo. 

Pripravljen na Maraton FranjaNačrt deluje. Borja z našimi izdelki izgleda odlično!

Maraton Franja

Borjo smo za Maraton Franja opremili s sedmimi energijskimi geli Nrgy Unit Gel in dvemi bidoni z energijskim napitkom Nrgy Unit Drink 90.

Prvi gel je zaužil v okolici Vrhnike in tako poskrbel, da se je v Vrhniški klanec, eno izmed pomembnejših točk trase, zagnal poln energije. Pred tem pa je seveda energijske zaloge (oziroma zaloge glikogena, če ti to kaj pove) ohranjal z energijskim napitkom.

Napitek in sedem gelov, prava kolesarska pravljica.

Glavna točka Maratona Franja je gotovo vzpon na Kladje, česar se Borja seveda dobro zaveda. Do vznožja je zato zaužil že tri energijske gele in spil en bidon energijskega napitka. Tako je poskrbel za visoko raven energije na vzponu, kjer se manj izkušeni (ali slabše prehranjeni) kolesarji običajno zlomijo.

Energijski gel na Maratonu Franja
Čeprav je dirkal s polno paro, si je Borja še vedno vzel čas za poziranje!

Ker je bil v nedeljo zares vroč dan, je do Kladja spil tudi nekaj več tekočine, kot je sprva načrtoval. Tik pod vrhom je s strani prejel še nekaj malega navadne vode, ki jo je požrtvovalno razdelil med sotekmovalce, sam pa je naredil le nekaj požirkov (za kar so ga naši nutricionisti, ki pričakujejo najboljši rezultat, seveda strogo okregali).

Po prehodu preko vrha je zaužil še en energijski gel in s tem telesu vrnil energijo, porabljeno na vzponu.

Preostale gele je zaužil skladno s potrebami. Ko je začutil, da moči pojenjajo, je uporabil enega izmed preostalih gelov in tako podaljšal čas svojih zmogljivosti.

Žal pa ga je vročina prisilila v prekomerno pitje tekočine, zato je že 20 kilometrov do cilja ostal brez pijače (ko je le ne bi prej delil!). Priznal nam je, da je takrat začel čutiti, da je "prazen", zaradi česar je vzel še en energijski gel, ki ga prvotno ni načrtoval. A prav to mu je omogočilo, da je uspešno prišel do cilja.

Ko je vroče, moraš piti tekočino. Preprosta logika, ki jo marsikdo zanemari.

Skupno je Jelič na 156-kilometrski trasi zaužil šest energijskih gelov in spil dva bidona energijskega napitka Nrgy Unit Drink.

Energijski napitek na Maratonu FranjaPoziral pa je tudi naš energijski napitek Nrgy Unit Drink 90, ki z 90 grami ogljikov hidratov na porcijo postaja najbolj priljubljen napitek vrhunskih kolesarjev.

Po Maratonu Franja

Takoj po prihodu v cilj je Borja moral poskrbeti za regeneracijo. V bidon si je zmešal regeneracijski napitek Regen in tako telesu zagotovil potrebne ogljikove hidrate in predvsem beljakovine. Na ta način se je obnova mišic in polnjenje glikogenskih rezerv začela le nekaj minut po koncu dirke.

Regeneracijski napitek na Maratonu FranjaBi lahko bil še bolj zadovoljen?

Zaradi pomanjkanja pijače v zadnjih 20 kilometrih je Borja v cilj prišel tudi rahlo dehidriran. Posledično je po koncu spil ogromne količine vode, saj je telo sporočalo, da jo potrebuje.

Borja je izkušen kolesar, zato dobro ve, kako pomembna je regeneracija po vadbi!

Statistični podatki z Maratona Franje

Ko si je opomogel, pa je Borjo čakal še zagovor v prostorih 4Endurance.

Najprej smo pregledali njegove statistične podatke z dirke.

Statistični podatki z Maratona Franje

Kot lahko vidiš, je Borja dirko speljal s povprečno hitrostjo 41,8 km/h in povprečno močjo 256 vatov. 

Ni slabo, vendarle pa je na koncu dosegel le 37. mesto skupno in 6. mesto v svoji kategoriji, kar je vznemirilo naše nutricioniste. Borjo so nemudoma odvlekli v našo temnico (ja, zdaj veš, da ima 4Endurance svojo temnico), kjer so morali stvari priti do dna. Vsekakor ne bi bilo mogoče, da je bila za to kriva prehrana, zato so morali karseda hitro ugotoviti, v katerem grmu tiči zajec.

Teminca po Maratonu Franja Borjo je čakal resen pogovor.

Zaslišanje po Maratonu Franja

Zajec je kaj hitro dosegel, da je Borja začel peti.

Najprej nam je priznal, da bi moral bolje poskrbeti za dovoljšen vnos tekočine (namesto da jo je delil z drugimi!). Nato je potožil, da je to precej težko storiti, če ob progi nimaš ekipe, ki bi ti podajala nove plastenke (misel za prihodnje leto).

Če bi imel na voljo ekipo, bi dirko začel z enim samim bidonom in ga porabil do Kladja. Tam bi nato s strani vzel nov bidona, ki bi ga uporabljal na klancu, tik pod vrhom pa bi dodal še drugi bidon, s katerim bi nato prišel do cilja.

Posledično bi v zadnjih kilometrih deloval bolje in se morda izognil napaki, ki jo je storil tokrat. V zaključku se je po zaporedju manjših napak znašel na začelju skupine, kjer je ostal zaprt za zaključni šprint.

Dodal je tudi, da bi ob boljši postavitvi brez težav prišel do drugega mesta v svoji kategoriji.

Ko nam je obljubil, da se bo prihodnje leto bolj potrudil, smo ga le izpustili domov.

Ritualno mučenje Borje Jeliča je trajalo pozno v noč, ampak brez skrbi, njegovih krikov sosedi niso slišali.

Elektroliti Maraton FranjaPo naporni noči se Borja vrača domov. Šumečke v ustih so opozorilo, da naj naslednjič svoje vode ne deli s konkurenco!

Premoč predstavnikov Italije

V "pogovoru" z Borjo pa smo izvedeli še par zanimivosti.

Na Maratonu Franja 2022 smo Slovenci morali priznati premoč zahodnim sosedom, ki so se v moški konkurenci odrezali precej bolje. Na to se je med mučenjem izgovarjal Borja, ki Italijanom priznava premoč, poudarja pa, da je za to v veliki meri kriva tudi ustavitev življenja v času pandemije Covida-19.

"Na letošnjem Maratonu Franja smo se Slovenci odrezali slabše kot v preteklih letih. Dominirali so Italijani in pa zmagovalec Johnny Hoogerland, ki je kot bivši profesionalec tako ali tako v svoji ligi. Še vedno ima namreč v nogah tisto moč, ki dela odločilne razlike," je dogajanje povzel 48-letni Borja, medtem ko ga je zajec neusmiljeno žgečkal po podplatih.

"Zdi se mi, da se je Slovencem poznala koronakriza, v času katere prav veliko nismo dirkali. Celotna kolesarska 'scena' pri nas se je ustavila, medtem ko so Italijani dirkali še naprej. Slovenci na dirke v tujino nismo hodili prav veliko, zato so nam manjkali dirkaški kilometri."

Letos so bili Italijani za Slovence predobro pripravljeni. Drugo leto se bo treba bolj potruditi.

Vzpon amaterskih kolesarjev

Borja opazil tudi spremembo ravni amaterskih dirk. Kot pravi sam, se je ta v zadnjih letih drastično dvignila, vse več kolesarjev zna pravilno pristopiti k treningu in prehrani, kar prinaša rezultate.

"Dobri amaterji so postali še boljši, tudi slabši pa niso več slabi," je po 156. kilometrih dirkanja v sklopu Maratona Franje in večurnem zaslišanju ugotovil član Tuš Teama.

Amaterski kolesarji postajajo vedno boljši, kar nas izjemno veseli!

Končni sklep po Maratonu Franji

Medtem ko se je Borja skesan in kaznovan vračal domov, so si naši nutricionisti in nori znanstveniki (običajnih znanstvenikov ne sprejemamo) manili roke, saj so neoporočno ugotovili, da težava ni bila v prehrani.

To so direktorjem v belih srajcah argumentirali s sledečimi dognanji:

  • Borja si je sam zapečatil svojo usodo
  • Italijani tudi uporabljajo izdelke 4Endurance
  • Amaterji prav tako uporabljajo izdelke 4Endurance

Iz tega logičnososledno sledi, da je bil Maraton Franja 2022 za 4Endurance čista zmaga.

Seveda pa je vse to le šala, saj smo z rezultatom Borje Jeliča izredno zadovoljni. V težki konkurenci je dosegel odličen rezultat, naši izdelki pa so mu pomagali do cilja. Borja, čestitke!

Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

16 x 75 g

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nduranz

1500 g

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

1500 g

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

1500 g

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%

Preberi tudi:

Maraton Franja BTC City

Marko Baloh podira rekorde!