Kaj moraš zaužiti, če želiš postati zmagovalec Ironmana?
Čas branja: 3 min

Kaj moraš zaužiti, če želiš postati zmagovalec Ironmana?

Čas branja: 3 min
Prehranski načrt Arthurja Horseauja ob zmagi na Ironmanu Lanzarote.
Kaj moraš zaužiti, če želiš postati zmagovalec Ironmana?

Osvojiti zmago na kateremkoli Ironmanu ni mačji kašelj. Zmaga na eni najtežjih triatlonskih preizkušenj Ironman Lanzarote pa je uspeh, ki ti spremeni življenje. 

Letos se je pod zmago na Ironmanu Lanzarote podpisal 30-letni Arthur Horseau. Francoz se zaveda, da tako zahtevne preizkušnje ne moreš zmagati brez ustrezne prehranske podpore, zato si je na poti do uspeha pomagal s prehranskimi dopolnili Nduranz.

Skladno z raziskavami Nduranza je Arthur Horseau ciljal na vnos 90 gramov oglikovih hidratov na uro. Hkrati je tudi redno skrbel za hidracijo in nadomeščanje izgubljenih elektrolitov. 

V nadaljevanju si bomo podrobneje pogledali, kaj vse je moral zaužiti in popiti, da je lahko preplaval 3,9 kilometra, prekolesaril 180,2 kilometra in pretekel 42,2 kilometra v rekordnem času 8 ur 22 minut in 31 sekund. 

Plavanje

Plavanje je najšibkejša disciplina Arthurja Horseauja. Njegov glavni cilj plavalnega dela je bil ohraniti stik z vodilno skupino in si zagotoviti dobro izhodišče pred nadaljevanjem preizkušnje. 

Z mislijo na zastavljen cilj je tik pred začetkom plavanja zaužil energijski gel Nrgy Unit Gel s kofeinom. Tako je poskrbel za dovoljšno količino ogljikovih hidratov za dobrih 49 minut plavanja, kofein pa je poskrbel za dodaten val potrebne energije. 

Iz vode je prišel na 6. mestu in tako izpolnil svoj prvi cilj. S tem si je tudi odprl možnosti za napredovanje po lestvici v nadaljevanju Ironmana, saj se v preostalih dveh disciplinah znajde bolje.

Čas plavanja: 00:49:23
Prehrana:
- 1x Nrgy Unit Gel (tik pred začetkom)

Kolesarjenje

Kolesarskega dela Ironmana se je Arthur Horseau lotil s ciljem, da zmanjša zaostanek, ki si ga je nabral med plavanjem. 

Prva naloga je bila upočasniti energijsko porabo in “poplačati” energijski deficit s plavalnega dela. Za zadovoljevanje te naloge si je v plastenko iztisnil 10 Nrgy Unit Gelov, ki jih je nameraval uživati s tempom dveh gelov na uro. Tako je vsakih 60 minut v telo vnesel 90 gramov ogljikovih hidratov.

Ključnega pomena na vročih Kanarskih otokih je bila tudi hidracija. Zanjo je Arthur Horseau skrbel na dva načina - z Nrgy Unit Drinkom 90 in Zero Drinkom. Prvega je uporabljal za hidracijo in dodatno zagotavljanje energije, medtem ko je z Zero Drinkom skrbel za dovoljšen vnos elektrolitov. 

Strategija prehranjevanja in hidracije se je izkazala za zadetek v polno. Francoz je kolesarjenje končal na 3. mestu in si tako pripravil odlično izhodišče za lov na zmago pred svojo najmočnejšo disciplino - tekom. 

Čas kolesarjenja: 4:47:02
Prehrana:
- 10x Nrgy Unit Gel (2 na uro)
- 500 ml Nrgy Unit Drink 90
- 500 ml Zero Drink
- voda na okrepnih postajah

Tek

Po dobrih treh minutah v območju za menjavo se je Arthur Horseau podal na lov za vodilno dvojico. Na voljo je imel 42 kilometrov, da obrne potek dirke v svojo korist in pride do največjega uspeha v svoji karieri. 

Znova je že v območju za menjavo poskrbel za polnjenje energijskih zalog. Zaužil je en Nrgy Unit Gel in spil 500 ml Zero Drinka. Tako je začel teči z novim valom energije in ustrezno hidriran za vroče podnebje Kanarskih otokov. 

V nadaljevanju teka je vsakih 30 minut zaužil en Nrgy Unit Gel in tako ohranjal strategijo dveh gelov na uro. Tudi za hidracijo je skrbel izredno previdno in po 90 minutah teka spil 500 ml Zero Drinka, enako količino pa je vase vnesel še 30 minut kasneje. 

Zaključni kilometri, ko telo že hrepeni po odmoru, lahko tekmovalcu pogosto uničijo tekmo. Arthur Horseau se je pred tem zaščitil z zaužitjem še enega Nrgy Unit Gela 20 minut pred ciljem. 

Čas teka: 2:39:20
Prehrana:
- 6x Nrgy Unit Gel (2 na uro)
- 3x 500 ml Zero Drink
- voda na okrepnih postajah

Meseci treninga v kombinaciji s pravilno izbiro in strategijo prehrane so prinesli želen uspeh. Arthur Horseau je kot prvi prečkal ciljno črto in osvojil Ironman Lanzarote, s tem pa se podpisal pod največji uspeh v karieri. 

To pa še ni vse. 

Za dodaten presežek je poskrbel s postavitvijo rekordnega časa na Ironmanu Lanzarote. Za 226,3 kilometra dolgo traso je potreboval 8 ur, 22 minut in 31 sekund, s čimer je prejšni rekord popravil za kar osem minut. 

Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

16 x 75 g

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nduranz

1500 g

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

1500 g

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

1500 g

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%