5 stvari, ki jih moraš vedeti, preden sedeš na kolo
Čas branja: 4 min

5 stvari, ki jih moraš vedeti, preden sedeš na kolo

Čas branja: 4 min
Kolesarski vodič za kolesarke, ki to še niso, pa bi to rade postale
5 stvari, ki jih moraš vedeti, preden sedeš na kolo

Pomlad trka na vrata in kolesarska sezona je pred vrati. Za kolesarje je po dolgi zimi to najlepši čas - čas, ko ponovno ugledamo luč, ki nam omogoča skočiti na kolo tudi po končanih službenih obveznostih.

Dan se daljša in vse topleje je. Kaj si kolesarka želi lepšega?

Ker je kolesarjenje v Sloveniji še vedno v razcvetu, ni odveč, če izpostavimo nekaj točk, ki bodo pomagale vsem novopečenim kolesarkam in kolesarjem, da se bodo lažje pridružili naši veliki družini. Za vse utečene kolesarke in kolesarje pa tudi ni odveč, če malce obnovite svoje kolesarsko znanje pred začetkom sezone.

Seveda pa bi bilo dobro, da si ogledaš tudi 3 najboljše zimske vadbe za kolesarje!

4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

24 x 60 ml

Naraven, ne potrebuje vode

Cena s popustom€24,00
4Energy Gel4Energy Gel
4Energy

60 ml

Naraven, ne potrebuje vode

Redna cena€2,00 Cena s popustom€1,00
- 50%
GO Isotonic Energy Gel BoxGO Isotonic Energy Gel Box
SIS - Science in Sport

30 x 60 ml

Ne potrebuje vode

Redna cena€66,00 Cena s popustomOd €39,99
- 39%
GO Isotonic Energy Gel packsis go energy hranilne vrednosti
SIS - Science in Sport

10 x 60 ml

Ne potrebuje vode

Redna cena€22,00 Cena s popustom€19,99
- 9%

Kolesarska oprema, brez katere ne gre

Kolo

Če si se odločila kolesariti za osebni užitek, da ohranjaš zdrav duh v zdravem telesu, potrebuješ predvsem udobno kolo, s katerim se boš z veseljem podala na krajše ali daljše kolesarske avanture.

Nobene potrebe ni, da posegaš po dragih, za dirkanje namenjenih specialkah. Le-te so običajno manj udobne, bolj trde in toge. Poleg tega imajo kolesa v nižjem cenovnem rangu prilagojeno geometrijo, ki omogoča manj prisiljeno držo, in se jo je posledično lažje privaditi. Seveda pa bodi še vedno pozorna na to, da vam velikost in geometrija kolesa ustrezata.

Kakšen evro več je bolje odšteti za kakovosten sedež, saj se med kolesarjenjem soočamo s stalnim pritiskom na naše občutljive predele. To lahko povzroča bolečine v perinealnem ter išijalnem predelu, neprijetno drgnjenje ali celo otrplost intimnih predelov.

Kolesarski čevlji in pedala

Kolesarski čevlji in pedala z zapenjanjem znajo biti za začetnike svojevrsten izziv. Toda če si se odločila kolesariti, je bolje, da se jih privadiš čimprej. Mogoče se med »uvajanjem« obeta občasno bližnje srečanje z asfaltom, ampak hujšega ne bo. V večini gre le za prevrnitev na bok.

Prej kot se navadiš vpenjanja, boljše bo.

Ko se zapenjanja enkrat privadiš, so takšna pedala bolj varna, saj ne bo nevarnosti, da bi ti noga med vožnjo zdrsnila, kar se pri navadnih pedalih rado zgodi, posledice pa so lahko precej boleče.

Kolesarska čelada

Za zaščito glave ne pozabi na čelado. Ob njeni izbiri je najpomembneje, da ti na glavi dobro »sedi«. Zopet ni potrebe, da posegaš po najdražjih modelih, saj morajo tudi cenejše čelade zadoščati enakim varnostnim standardom. 

Razlika v ceni se bo poznala kvečjemu v teži, zračnosti in aerodinamičnosti čelade, ki so za začetnika povsem nepomembni parametri. Če ne nameravaš prekolesariti 15.000 km na leto, razlik med cenejšo in dražjo čelado sploh ne boš opazila. 

Oblačila 

Kolesarski dres

Kolesarska moda je v zadnjem času precej napredovala na področju barv in krojev. Na tržišču najdemo kopico ličnih kolesarskih dresov iz kakovostnih materialov v različnih barvah in krojih, tako za moške kot tudi za ženske. 

Nasveti Marjetke Conradi za kolesarkeDandanes je mogoče kupiti drese v vseh barvah in krojih. 

Pri izbiri oblačil bodi pozorna na to, da so oprijeta in ti ne bodo plapolala v vetru in te ovirala med vožnjo. Mislim, da so vsi materiali in kroji danes že tako dodelani, da prav velike napake pri nakupu ne moreš storiti

Kolesarske hlače 

Veliko večjo mero pozornosti velja nameniti kolesarskim hlačam oziroma podlogi v njih. Kot sem že omenila, je udobje med kolesarjenjem v veliki meri pogojeno s sedenjem, zato mora podloga nadgraditi pravilno izbiro sedeža. Zagotavljati mora dobro oblazinjenje, hkrati pa odvajati vlago ter preprečevati razvoj bakterij, ki lahko povzročijo glivične okužbe. 

Kot zanimivost naj omenim, da so si v zgodnjem 20. stoletju kolesarji v hlače namesto podloge vstavljali surove zrezke, z razvojem znanosti in tehnologije materialov in tkanin pa so jih danes (na srečo!) nadomestili sodobni sintetični materiali. 

Kar je bistvenega pomena, v ženskih oblačilih najdete zdaj tudi podloge, prilagojene posebej za žensko anatomijo. Kakovostne podloge so večinoma iz poliuretanske pene (včasih tudi v kombinaciji s posebnim ''hi-tech'' gelom), ki odlično vpija in tudi odvaja vlago in zagotavlja zračnost. 

Prevleka z antibakterijskimi lastnostmi je običajno iz flisa ali pa iz koži prijazne mikrofibre. Nekateri proizvajalci prevleke še dodatno obogatijo s posebnimi antimikrobnimi vlakni, kot so npr. patentirana Biofresh akrilna vlakna. 

Poudariti moram še, da se pod kolesarskimi hlačami ne nosi spodnjega perila! Ne samo da ni estetsko - skozi kolesarski dres se spodnjice namreč zelo dobro vidijo - spodnjice tudi povečajo možnost dodatnega drgnjenja in preprečujejo odvajanje vlage ter tako povečujejo možnost okužb. 

Prvi kilometri na kolesu

Opremljeni smo, oblečeni tudi - čas je, da se lotimo kolesarjenja.

Postopoma in z užitkom. Tako kot smo se pred davnimi leti naučili hoditi. Čeprav si fit in vajena športa, bo doživetje na specialki zate nekaj novega. Tvoje telo se mora privaditi nove drže in to zahteva določeno količino tvojih energijskih zalog. Poleg tega boš na kolesu aktivirala nove mišice in odkrila še kakšno, za katero prej nisi vedela, da jo imaš.

Na prvih vožnjah ne pretiravaj. Začni počasi in nato stopnjuj hitrost in razdaljo.

Prvi »koraki« naj bodo kratki in jedrnati, ura do dve lahkotnega pedaliranja, da se navadiš kolesa, pedal in prestavnih razmerij. Drži se ravnine in ne prehudih klancev, da se ti kolo slučajno ne bi zamerilo že prvi teden.

Osredotoči se na lahke prenose in čim višjo kadenco, saj z visokokadenčnim pedaliranjem manj obremenjuješ kolena in zmanjšuješ možnosti za poškodbe.

Med kolesarjenjem seveda ne pozabi tudi na pijačo in hrano z zadostnim vnosom ogljikovih hidratov, saj je ta ključnega pomena za uspešno vožnjo oziroma trening. Med vožnjo predlagam uživanje energijskega napitka, na daljših vožnjah pa tudi uporabo energijskih gelov.

Če želiš pomoč pri izbiri energijskega gela, si oglej naša priporočila za kolesarsko sezono 2023!

Tako, osnovno šolo kolesarstva si opravila. Na tebi pa je, kako boš teorijo prelila v prakso. Karkoli boš s kolesom počela na cesti, počni varno in nikakor ne pozabi, da to delaš za osebno zadovoljstvo. Uživaj!

4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

24 x 60 ml

Naraven, ne potrebuje vode

Cena s popustom€24,00
4Energy Gel4Energy Gel
4Energy

60 ml

Naraven, ne potrebuje vode

Redna cena€2,00 Cena s popustom€1,00
- 50%
GO Isotonic Energy Gel BoxGO Isotonic Energy Gel Box
SIS - Science in Sport

30 x 60 ml

Ne potrebuje vode

Redna cena€66,00 Cena s popustomOd €39,99
- 39%
GO Isotonic Energy Gel packsis go energy hranilne vrednosti
SIS - Science in Sport

10 x 60 ml

Ne potrebuje vode

Redna cena€22,00 Cena s popustom€19,99
- 9%