Prvi trail tek? Pripravi se s strokovnim načrtom treningov
Čas branja: 2 min

Prvi trail tek? Pripravi se s strokovnim načrtom treningov

Čas branja: 2 min
Z Janezom Klančnikom do uspeha na trail teku.
Prvi trail tek? Pripravi se s strokovnim načrtom treningov

Trail tek je v zadnjem času ena izmed najhitreje rastočih športnih disciplin, predvsem na rekreativnem nivoju, precej pa se razvija tudi na profesionalni ravni. Trail tekme se pojavljajo kot gobe po dežju, udeležencev pa je vedno več.

Ljudje so spoznali, da je odmik od današnjega stresnega in hitrega vsakdanjega življenja pomemben, tek v naravi pa je idealna priložnost za sprostitev telesa in duha. Izkoristi tudi ti pozitivne učinke gibanja v naravi in se druži s somišljeniki na kateri izmed trail prireditev, ki jih pri nas res ne manjka.

Zate smo v sodelovanju z enim najboljših trail tekačev pri nas Janezom Klančnikom pripravili strokovni 8-tedenski načrt treningov, ki ti bo pomagal, da se boš lahko trail dogodka udeležil samozavestno in brez strahu.

Za uspešno udeležbo na trail tekmovanju je pomembnih več dejavnikov. To so:
  • pravilna prehrana
  • ustrezna oprema
  • uspešen trening oz. pripravljenost

Vsakega izmed njih si bomo ogledali še podrobneje.

Pravilna prehrana za trail tek

Nobena vzdržljivostna preizkušnja ne more biti uspešno premagana brez ustrezne prehranske podpore. Trail tek ni izjema. 

Preko celotnega obdobja treningov kot tudi na tekmi moraš skrbeti za redno in dovoljšnje vnašanje energije. To najlažje storiš s priročnimi energijskimi geli, včasih pa se za posladek prileže tudi energijska ploščica.

Poleg energije v trdni obliki, moraš zanjo skrbeti tudi v tekoči obliki. Hidracija je ključnega pomena na daljših trail tekih, kjer z znojem izgubljaš precej elektrolitov. 

Najboljša izbira je energijski napitek, ki ti poleg nadomeščanja elektrolitov priskrbi tudi dodatno energijo. A če želiš zanjo skrbeti na drugačne načine, lahko posežeš tudi le po napitku z elektroliti

Po koncu teka ne pozabi niti na regeneracijo. Z regeneracijskim napitkom jo lahko začneš takoj po prihodu v cilj in se tako ustrezno pripraviš na naslednje napore. 

Zate smo pripravili prispevek, kjer o prehrani za trail tekače izveš še več. Če te zanimajo vse podrobnosti o njej, si preberi naš vodič preko prehranskih dodatkov za trail tekače. 

4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

24 x 60 ml

Naraven, ne potrebuje vode

Cena s popustom€24,00
4Energy Bar Box4Energy Bar Box
4Energy

12 x 45 g

Lahka za želodec

Redna cena€15,99 Cena s popustom€12,00
- 25%
Iso DrinkIso Drink
4Energy

1500 g

Energija in hidracija

Redna cena€17,99 Cena s popustom€9,99
- 44%
Recovery Whey FormulaRecovery Whey Formula
4Energy

1500 g

Regeneracija po vadbi

Cena s popustom€29,99

Ustrezna oprema

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je izbira ustrezne opreme, predvsem tekaškega copata, ključnega pomena. Tek v pretesnih ali neudobnih čevljih se bo namreč zagotovo končal, preden si to želiš. 

Pri izbiri tekaškega čevlja moraš biti pozoren na štiri dejavnike. To so:

  • udobnost
  • opora
  • blaženje
  • oprijem

Čevelj, ki ga izbereš, mora biti v prvi vrsti udoben. Mora se prilegati nogi in na nobenem delu ne sme tiščati. Pred nakupom preveri, da kupiš ustrezno velikost, saj noga med športno aktivnostjo lahko tudi zateče in v primeru premajhne velikosti lahko pride do žuljev

Čevelj ti mora nuditi tudi ustrezno oporo, saj med tekom po razgibanem terenu lahko pride do zvračanja stopala. Noga v čevlju mora biti stabilna, kar pa lahko dosežeš le z ustrezno oporo. 

Ob teku naša stopala prenašajo približno 2,5-kratnik naše telesne teže. Sile so torej velike in možnosti za poškodbo precej povečane. In tu nastopi pomen blaženja čevlja. Čevelj mora biti zasnovan tako, da z materialom v podplatu večinsko blaži sile ob stiku s podlago in tako varuje stopala pred bolečinami. 

In nazadnje je tu še oprijem. Trail tek poteka po razgibanem terenu, kjer skale, korenine in blato niso nič neobičajnega. Zaradi različnih podlag je oprijem izjemnega pomena, saj le z dobrim oprijemom brez težav premagujemo teren, ki nam ga ponudi trasa. 

Uspešna pripravljenost

Ne pravilna prehrana, ne ustrezna oprema pa ti ne bosta pomagali prav dosti, če na svojo preizkušnjo ne boš ustrezno pripravljen. Trening je še vedno kralj vsake športne aktivnosti.

Priprav na trail tek obstaja veliko, a le strukturiran trening ti bo prinesel želene rezultate. Prav zato smo ti pripravili načrt treningov, s katerim ti bo Janez Klančnik preko 8 tednov pomagal do ustrezne priprave na tvojo trail preizkušnjo.  

Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

16 x 75 g

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nduranz

1500 g

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

1500 g

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

1500 g

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%